Posmakuj z nami świata!
W taki sposób właściciele restauracji Moja Gruzja zapraszają na kulinarną podróż po północnych i północno – zachodnich regionach Gruzji, do Samegrelo, Imereti i Svaneti oraz Adżarii położonej nad Morzem Czarnym. W restauracji spróbować można tradycyjnych potraw, serów i win gruzińskich, ale także poznać ludzi kochających Kaukaz.
Moja Gruzja jest restauracją rodzinną, prowadzoną przez Panią Barbarę Rompę, której w codziennej pracy, doborze menu i utrzymaniu lokalnego, tradycyjnego smaku potraw pomagają siostrzenica oraz jej mąż, z pochodzenia Gruzin.
Pierwszy lokal otwarty został w Gdańsku, przy ul. Pilotów, w którym oprócz gruzińskich specjałów, skosztować można oryginalnego, gruzińskiego chleba wypiekanego na miejscu w glinianym piecu tone. Sukces restauracji skłonił jej właścicieli do rozwoju i poszukiwania lokalizacji, ale i finansowania niezbędnego do otwarcia drugiej restauracji. We wrześniu 2019 r., w ramach projektu Stacja Food Hall w Galerii Metropolia w Gdańsku rozpoczęła działalność nowa, druga restauracja Moja Gruzja. Specjalnością lokalu jest chaczapuri (drożdżowy placek z różnym nadzieniem i dodatkami, m.in. wyrabianymi na miejscu serami sulguni czy imeruli, jajkiem, siekanym mięsem czy orzechami) oraz chinkali (pierożki – sakiewki z różnymi nadzieniami).
Wsparcie rozwoju firm
Skuteczne wsparcie rozwoju firm, w tym szczególnie z sektora MŚP, winno uwzględniać wszystkie etapy rozwoju, zarówno start w biznesie, jak i dalsze lata funkcjonowania przedsiębiorstwa. Takie kompleksowe wsparcie umożliwia zapewnienie stabilnego i stałego rozwoju. Nawet po kilku latach prowadzenia działalności przedsiębiorcy, aby się rozwijać, wprowadzać nowe produkty i usługi czy też zatrudniać pracowników, muszą realizować nowe inwestycje. Przy braku wystarczających zasobów własnych, inwestycje te mogą zostać sfinansować dzięki pożyczkom oferowanym przez Pomorski Fundusz Pożyczkowy, a współfinansowanym przez Unię Europejską czy też samorząd Województwa Pomorskiego.
Punkt gastronomiczny Moja Gruzja zlokalizowany w Galerii Metropolia powstał dzięki wsparciu ze środków Pożyczki Turystycznej, przeznaczonej głownie na przedsięwzięcia rozwojowe firm już jakiś czas funkcjonujących na rynku. Dzięki wsparciu możliwa jest dalsza ekspansja firmy, związana z wprowadzeniem nowych produktów i usług, czy też jak w przypadku restauracji Moja Gruzja związana z otwarciem kolejnego punktu gastronomicznego.
- Cieszę się, że dzięki oferowanym przez nas pożyczkom możemy przyczynić się do powstania oraz rozwoju pomorskich mikro, małych i średnich przedsiębiorstw i wspierać przedsiębiorców takich jak Pani Barbara Rompa, którzy dzięki swojej przedsiębiorczości oraz ciężkiej, codziennej pracy poszerzają i uatrakcyjniają ofertę gastronomiczną i turystyczną naszego województwa – wskazuje Aneta Grzębska, Prezes Zarządu Pomorskiego Funduszu Pożyczkowego Sp. z o.o.
Od rozpoczęcia działalności w listopadzie 2004 r. do końca września 2019 r. Pomorski Fundusz Pożyczkowy wparł ponad 6 tys. przedsięwzięć gospodarczych na kwotę ponad 350 mln zł. Dzięki szerokiej ofercie produktów pożyczkowych Fundusz może odpowiedzieć na różne potrzeby finansowe firm, związane z pozyskaniem kapitału niezbędnego na rozpoczęcie działalności, dalsze inwestycje związane z rozwojem firmy czy też zatrudnieniem nowych pracowników.